Japanse Schuifdeursystemen

Japanse Schuifdeursystemen op maat

Je hebt hem vast weleens voorbij zien komen, een Japanse schuifdeur, of een schuifdeur met een Japanse look&feel. Een systeem dat in Japanse cultuur al eeuwenlang wordt toegepast. Tegenwoordig is dit tijdloze design ook steeds meer in westerse huizen te vinden. De combinatie van het symmetrische uit Japanse interieurs gecombineerd met het warme natuurlijke hout uit Scandinavische landen staat tegenwoordig bekend onder de naam Japandi. Deze deuren of wanden worden vaak toegepast in wat kleinere woningen om ruimte te besparen, en het gevoel van een grotere kamer te creëren. Hieronder vind je een aantal redenen om dit systeem ook in jouw huis te gebruiken.

Japanse Schuifdeursystemen

Het project: JAPANSE SCHUIFDEUREN

In dit project hebben we samengewerkt met Marco Koopman van Myko interieurontwerp. Het project betreft een prachtig landhuis in de bossen van Epe. Hier is een mooie uitbouw gerealiseerd. De vroegere eetkamer is verplaatst naar de uitbouw. Daardoor ontstond er een plek in het midden van de woning. De bewoners hadden de voorkeur voor een extra zitje op deze plek. Maar aangezien er ook zicht op het kantoorgedeelte was, voelde dit niet fijn. Daarom hebben we gekozen voor de roomdividers toe te passen als een Japanse Schuifdeursysteem

Hierdoor is het kantoorgedeelte af te scheiden van het zitgedeelte. Al met al zorgen de roomdividers voor een speels effect. Open en toch afgesloten. Mede doordat ze van massief eikenhout zijn, geeft het een mooi contrast met de stalen deuren.  

Er is gekozen voor in totaal 4 panelen op maat in de afmetingen: breedte 765 * hoogte 2544. Deze 4 relatief smalle delen kunnen onafhankelijk van elkaar dicht en open op 2 rails. Wanneer je 2 delen aan de ene kant hebt en 2 delen aan de andere zijde heb je nog steeds een ruime doorgang. Wanneer ze allemaal dicht zijn heb je een mooie wand die een open karakter heeft.  

Japanse Schuifdeursystemen

Historische Achtergrond

De oorsprong van Japanse schuifdeursystemen gaat al vele eeuwen terug en kennen binnen de Japanse architectuur een rijke historie. Deze deuren en of wanden zijn diep geworteld in de Japanse cultuur en architectuur, en ze hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Heian-periode (794-1185). Tijdens deze periode werden houten schuifdeuren genaamd “Fusuma” gebruikt om kamers te scheiden en te decoreren. Fusuma's waren vaak beschilderd en stonden als kunstwerken op zich. 

Een ander en meer bekend type Japanse schuifdeur is de Shoji. Shoji deuren zijn gemaakt van dunne papieren panelen in een houten raamwerk en worden vaak gebruikt als scheidingswanden en ramen. Ze laten een klein beetje licht door, wat zorgt voor een zachte en rustgevende sfeer in de ruimte. Deze houten panelen werden oorspronkelijk gemaakt van moerbeipapier, dat de Japanse huizen verbond met de natuurlijke omgeving buiten.

Bespaar ruimte!

Een van de grootste voordelen van het Japanse schuifdeur systeem is het besparen of juist creëren van ruimte. In tegenstelling tot traditionele draaideuren die kostbare ruimte in beslag nemen, glijden schuifdeuren langs een railsysteem en verdwijnen ze in een muur of langs een muur of plafond. Hierdoor blijft de vloer vrij van obstakels, wat gunstig is met bijvoorbeeld vloerverwarming en struikel gevaar. Bovendien bieden Japanse schuifdeuren ontzettend veel flexibiliteit. Ze kunnen gemakkelijk worden geopend en gesloten, waardoor ruimtes kunnen worden samengevoegd of gescheiden wanneer jij dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van een badkamer die grenst aan een slaapkamer of een rustige hoek creëren in een woonkamer waar je lekker op je gemak kunt werken zoals in dit project. 

Japanse Schuifdeursystemen
Japanse Schuifdeursystemen

Luxe uitstraling JAPANDI

Japanse schuifdeursystemen zijn niet alleen praktisch, maar ook zeer stijlvol, een exclusief interieur item op zich. De traditionele Fusuma stijl wordt tegenwoordig een beetje achter gelaten, geen schilderingen meer dus. 

Tegenwoordig zijn houten Japanse schuifdeursystemen steeds meer te vinden in moderne woningen of kantoorpanden. Ze kunnen onder andere worden gebruikt in minimalistische, Scandinavische en industriële ontwerpstijlen. Dit laat gelijk zien hoe veelzijdig dit systeem is en wat een tijdloos design het is

Houten Roomdivider railsysteem

Een hele populaire manier om het schuifdeursysteem te gebruiken is samen met een houten roomdivider. Dit concept bestaat uit een stilstaande houten divider en een railsysteem. Op deze manier creëer je een bijna moeiteloze overgang van kamer na kamer. Niet alleen super handig, maar ook ontzettend mooi. Wij maken de roomdivider helemaal op maat qua hoogte en breedte zodat deze perfect past.

Conclusie

Japanse schuifdeursystemen zorgen voor een prachtige mix tussen traditie en moderniteit. Ze dragen bij aan de sfeer in elke ruimte waarin ze worden gebruikt, terwijl ze ook een slimme oplossing zijn voor ruimtebesparing. Als je op zoek bent naar een manier om je interieur om te toveren, overweeg dan zeker om dit tijdloze design ook bij jou thuis of op kantoor toe te passen. 

Ben je ook geïnteresseerd geraakt door dit stijlvolle Japanse schuifdeursysteem? 

Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder hello@houtenroomdivider.nl  

Minervum 7003  4817 ZL Breda  076-3031421 

Special Thanks: Marco Koopman van Myko interieurontwerp